A Dunakanyar SE labdarúgó szakosztály szakmai programja

- avagy 10 év a Dunakanyar Sportegyesületben (2004-2014) - 
 DSCF3039
Batári Csaba szakmai igazgató


2014-ben ünnepeljük a Dunakanyar Sportegyesület megalakulásának 10. évfordulóját. Ezen időszak alatt fölépítettünk egy országosan elismert labdarúgó szakosztályt. 2008-ban az MLSZ a szentendrei körzet vezető egyesületévé nevezett ki minket. A 2013-14. bajnoki évadban kiérdemeltük a Dunakanyar Bozsik Alközpont kinevezést, melyet az MLSZ színvonalas beruházásokkal, a futballpályánk infrastrukturális fejlesztéseinek nagymértékű támogatásával tett egyértelművé.  Szakmai célkitűzéseinket a magyar labdarúgás érdekeivel, és az MLSZ szakmai követelményeit követve, a saját lehetőségeinket figyelembe véve fogalmaztuk meg. Erre a három fő tényezőre épül a stílusunk, mely a felnőtt U17-U21 korú játékosainknál, látványos, szerethető, eredményes futballt mutat. A kulturált foci a Dunakanyar SE alappillére, melynek megvalósításához az évekkel ezelőtt kidolgozott, és a kor követelményeit követő, folyamatosan fejlődő, szakmai programunk biztosít. Ezek a korosztályos képzés követelményeinek megfelelően, és a biológiai érettség, a szervezet organikus fejlődésének figyelembe vételével történnek. Valljuk, hogy a megváltozott társadalmi és környezeti változások miatt (pl.: grundok eltűnése, stb…), szükséges a lehető legkorábban szervezett keretek között foglalkozni játékosainkkal.

A sportélettani tudományok szerint a legfiatalabb korosztályoknál az idegrendszeri fejlődés 0 – 7 éves korig a kiemelten szenzitív időszak. Tudjuk azt is, hogy a legalapvetőbb edzéseszközünk a mozgás. A gyerekek ebben a fázisban játékosan tanulnak leggyorsabban. Játékukra jellemző az öncélú, önző, én és a labda kapcsolata. Játékmotiváltságuk hatalmas, figyelmük nagymértékben a játékra korlátozódik. Ezen kritériumoknak megfelelően, JÁTÉKOS formában képezzük őket. Az egyesület az ország egyik legjobb, ovis korosztállyal foglalkozó edzőjét tudhatja soraiban, melyre bizonyíték a játékosai pajkossága, ügyessége.

A 8-9 éves játékosok egyéni technikai képzése, mozgáskultúrájuk továbbfejlesztése, csapatban való gondolkodásuk alapjainak 1+4 lassú elindítása, a játék örömének hangsúlyozásával a célunk.

A 10-11 éves korosztály a tüdő – szív – vérkeringési rendszer fiziológiai fejlődésének kiemelt időszakának kezdete. 10 éves kortól az alap állóképességük kismértékű fejlesztése, a technika további hangsúlyozása, az értelmi fejlődésük révén magasabb létszámú csapatjáték 1+6 kialakítása a cél.

A 12-13 évesek alap és speciális állóképességi fejlesztés határán állnak, kinek-kinek az egyéni biológiai fejlődése szerint! Ebben az időszakban találkozhatunk a legkirívóbban egymástól eltérő testi fejlettségű gyerekekkel, ezért az állóképességük fejlesztését játékokon keresztül végezhetjük a legmegfelelőbben. Ebben az életkori szakaszban a tökéletes technikai tudás kialakítása a célunk, a nagypályás taktikai alapok tanulásával, a csapatjáték 1+8 létszámra növelésével, hiszen 14 éves kortól nagypályán fognak szerepelni.

A 14-15 éves korosztálynál beindul a növekedés, az izom, csont, nemi hormonális rendszer gyors ütemű fejlődése. A hirtelen növéstől előfordulhat a mozgáskoordinációjuk szétesése, ezért szükséges a technikai utánképzés. A speciális állóképesség, a dinamikus láberő fokozatos fejlesztése. A nagypályás taktikai elemek hangsúlyozása, a játékrendszeri ismereteik (4:3:3; 4:2:3:1; 4:1:4:1) bővítése.

A 16-17 éves korosztálynál a speciális állóképesség, a speciális erő nagyarányú fejlesztése, a játékrendszeri ismereteik továbbtanulása (4:4:2), az eredményes játék hangsúlyozása a cél.

A 18-21 éves korosztálynál a győzelem, a mérkőzés sikeres megvívása, az eredmény hangsúlyozása, a maximális teljesítmény elérése a cél.